zondag 18 september 2011

Dag 10: Corkscrew Sanctuary & the Everglades

Vanmorgen heel vroeg vertrokken, want we hadden een hele lange rit voor de boeg. Van Sanibel Island naar Key West. Zoals gisteren al gezegd, hebben we de overnachting in Naples gecanceld, zodat er zo'n 1.5 uur aan de reistijd is toegevoegd. Maar doordat we heel vroeg vertrokken zijn hebben we toch nog tijd over gehad om her en der even te stoppen.

De eerste stopplaats was meteen de mooiste wandeling die we sinds jaren gedaan hebben in een natuurpark: Corkscrew Sanctuary Swamp. Deze ligt helemaal buiten de normale routes van touristen. Je moet echt een uur of wat omrijden om hier te komen. Weinig mensen doen dit dan ook. Je ziet er bijna niemand. Je moet de parkranger zowat wakker maken om binnen te komen!

Maar eenmaal binnen dan krijg je de Everglades te zien zoals ze vroeger in deze contreien waren. Gigantisch hoge cypressen afgewisseld met bijna prairie achtige grasrivieren. De hele wandeling loop je over een houten boardwalk, enkele centimeters boven het moeras. Overal hoor je kikkers kwaken, vogels twetteren en zelfs af en toe een wild varken of misschien een panther!

De hele route is zo'n 5 km. Dus redelijk te doen binnen een uur. Uiteraard langer als je af en toe foto's wilt maken en genieten van het natuurschoon. Alleen was het gigantisch heet en benauwd in het 'oerwoud'. Het zweet liep er met watervallen uit en de mosquitos zogen ook nog het nodige lichaamsvocht uit onze aderen...

Maar het was het waard. Daarna via een binnenweggetje naar de Everglades. Een van de grootste Nationale Parken van de USA. Helaas zie je er van de weg weinig van. Maar dit keer hebben we er al meer van gezien dan de vorige keer, toe we zelfs de weg amper konden zien vanwege een tropische storm.

Arny had via het internet het adres gevonden van de Big Cypres Gallery, een fotogalerie van Clyde Butcher. De man is inmiddels ver in de 70, maar trekt er nog steeds dagelijks uit met zijn groot formaat filmcamera. Leerling van Ansel Adams en bovendien net zo fanatiek in het beschermen van de natuur. Zijn afdrukken hangen in de meest belangrijke fotomusea ter wereld. En deze zijn niet echt klein. Het gemiddelde werk is zo'n 2 meter breed!
Mooi boek gekocht met zijn foto's en daarna door richting het westen en de Keys...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten